Auto-Created-3
21 Ekim 2019 ( 466 izlenme )
Reklamlar

Aklınızdan bile geçirmeyin

Ortaya çıktı! Erdoğan Pence'e rest çekmiş: Aklınızdan bile geçirmeyin
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Türkiye ile ABD arasında yapılan görüşmede neler yaşandığını Haber7'deki köşesinde yazdı. Acet, ErdoğanPence buluşmasından önce ÇavuşoğluO'Brien buluşmasının sert geçtiğini, ABD'li ismin hazırlanan taslak metni kabul ettirmeye çalıştığını ancak Çavuşoğlu'nun reddettiğini belirtti. ErdoğanPence buluşmasında ise, Erdoğan'ın Pence'e rest çekip Çanakkale'yi hatırlattığını aktardı


İşte Mehmet Acet'in kaleme aldığı "4 saat 20 dakikanın perde arkası" adlı o yazısı:

Barış pınarının harekatının 9'uncu gününde, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve beraberindeki heyetin Ankara'ya yaptığı geziden sürpriz bir anlaşma çıktı.

120 saat içerisinde harekat bölgesindeki YPG varlığı bütünüyle çıkarılacak,

5 günün sonunda bazı Türk bakanlara uygulanması kararı verilen yaptırımlar iptal edilecek,

13 maddelik bir metin haline getirilen anlaşmanın özünü bu iki başlık oluşturuyor.

Amerikalılar, anlaşma için "ateşkes" ifadesini, Türk tarafı ise, "Pause/duraklama" tabirini kullanıyor.

Peki, bu mutabakat nasıl sağlandı?

Görüşmeler sırasında neler yaşandı, ne tür gelişmeler oldu?

Geçen hafta Ankara'nın Çarşamba ve Perşembe günlerini kilitleyen bu yoğun görüşme trafiğinin perde arkasında çok çarpıcı bilgiler var.

Görüşmelerin bütün detaylarına hakim bir kaynaktan edindiğimiz bilgilere göre, 4 saat 20 dakikalık Beştepe buluşmasının bir gün öncesinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O'Brien ziyareti sırasında gerilimli anlar yaşandı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN O'BRİEN'A: NASIL İSTERSENİZ, SİZ BİLİRSİNİZ....

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme, başlangıçta bir tür "bilek bükme" çabalarıyla geçti.

O'Brien, bakan Çavuşoğlu'nun önüne 4 maddelik bir taslak metin koydu, görüşmelerin bu taslak üzerinden sonuçlandırılmasını talep etti.

Taslak metin Türkiye'nin yaklaşımını karşılamıyordu.

Bunun üzerine Bakanlığa hemen bir talimat verildi ve Türk tarafı 11 maddelik kendi taslağını çıkardı.

Çavuşoğlu, muhatabına Barış Pınarı harekatına Türk halkının yüzde 90'ının destek verdiğini hatırlattıktan sonra, yaptırım gibi müeyyidelerin bir işe yaramayacağını dile getirdi.

Gerilimin yükseldiği dakikalarda, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı, "O zaman Başkan Yardımcımızın uçağı geri döner" cümlesini kurdu.

Ancak bu blöf, Çavuşoğlu'nun kararlı duruşu ile karşılanınca işe yaramadı.

Çavuşoğlu O'Brien'e "Nasıl isterseniz, siz bilirsiniz" cevabını verdi. Bunun üzerine Amerikalı konuk geri adım attı.

Çarşamba günü bir gün sonraki görüşmenin altyapısını hazırlamak için planlanan bu buluşma, meselenin tatlıya bağlanmasıyla tamamlandı.

Ancak günün sonunda O'Brien, Türk tarafının şartlarını kabul etmek zorunda kaldı ve müzakerelerin devamının Ankara'nın hazırladığı 11 maddelik taslak üzerinden yürütülmesine karar verildi.

Görüşmenin sonlarına doğru hava yumuşadı.

O'Brien, müzakereler tamamlanıp ayrılmak üzere ayağa kalktıktan sonra biraz da itiraf kokan sözlerle "Temsil ettiği yönetimin ABD iç kamuoyunda ne tür zorluklarla karşı karşıya olduklarını" dile getiren ifadeler kullandı.

Bu "ilk rauntta" istediğini alan Çavuşoğlu konuğunu uğurlarken koluna girip, yatıştırıcı cümlelerle kendisini uğurladı.

Çarşamba günü itibarıyla, müzakere zemini Türkiye'nin istediği bir noktaya gelmişti.

Ancak asıl sonuç getirmesi beklenen müzakereler bir gün sonra, yani Başkan Yardımcısı Pence ve Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede yapılacaktı.

ERDOĞAN:YAPTIRIMI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN! BU MİLLET ÇANAKKALE'DE BİR TAS ÇORBA İLE DİRENDİ VE ZAFER KAZANDI

Pence ve heyeti, Perşembe günü saat 15:00 sularında Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi.

Karşılama sırasında Erdoğan'ın yüzünde konuk karşılama anlarında beliren, bu anlamda sıra dışı denemeyecek hafif bir gülümseme vardı.

"Mr. President/Sayın Başkan" diyerek içeri giren Pence'in yüz ifadesi ise biraz gergin görünüyordu.

Önce 100 dakika süren baş başa görüşme yapıldı.

Bu baş başa görüşmenin bir yerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halkın yüzde 90'ının bu harekata destek verdiğini" söyledikten sonra Çanakkale destanını hatırlatan çok kritik cümleler kurdu.

Muhatabına "Sayın Pence, Çanakkale'de bu millet bir tas çorba ile karnını doyurarak o direnişi sergiledi. Sakın ola yaptırımlardan falan söz etmeyin. Çünkü bu hiçbir işe yaramaz, bize de geri adım attırmaz" dedi.

Pence, Erdoğan'ın bu sözlerini anlayışla karşıladı.

Devamında müzakerelerin Türk heyetinin bir gün önce hazırladığı taslak metin üzerinden sonuçlandırılmasına karar verildi.

Heyetler arasında yapılan görüşmelerde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın hazırladığı Türkiye'nin PKK/YPG ve DEAŞ'a karşı verdiği mücadeleleri anlatan videolar konuk heyete izletildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG'nin geri çekilmesi için yapılan müzakereler sırasında ısrarla "süre" üzerinde durdu.

Bu arada ABD heyeti hem Beyaz Saray'la temasa geçti, hem de Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey üzerinden, Suriye'deki ABD askeri yetkililerinin geri çekilmenin hangi sürede nasıl olacağına dair fikirleri alındı.

Taslak metnine giren üç başlık üzerinde biraz daha detaylı görüşmeler yapıldı.

Nihayetinde anlaşma sağlandı ve 4 saat 20 dakikalık görüşmenin sonuçları taraflarca kamuoyuna duyuruldu.

KAYNAK: HABER7

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Testere ve yılan Diriliş Ertuğrul'un yapımcısı Mehmet Bozdağ yeni projesini açıkladı! Çipras'tan Putin'i ikna çabası: Türk Akımı'nı... 40 YAŞ ÜSTÜ HER ERKEK GÜNDE 2 BARDAK İÇSİN DEĞİŞİMİ GÖRSÜN.....