Auto-Created-3
07 Ağustos 2018 ( 295 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan’ın sır Küpüm dediği Hakan Fidan’ın sırlı geçmişi. Onu yakından tanımak için içeri gelin.

Erdoğan’ın sır Küpüm dediği Hakan Fidan’ın sırlı geçmişi. Onu yakından tanımak için içeri gelin.




Hem Dışişleri hem de istihbarat birimleriyle işbirliği halinde faaliyet gösteren TİKA’da başkanlık, Fidan için biçilmiş kaftandı. TİKA, Fidan’ın yönetiminde, Orta Asya başta olmak üzere Türkiye’nin tarihi, kültürel bağı olan ülkelerle ilişkilere ağırlık verdi; Afrika’da atağa kalktı.
Aslında Hakan Fidan bu görevi ile MİT’in başına geçmeden çoğu ülkede gizliden gizliye dolaşıyor ve MIT için her açıyordu. Aslında bu onun özel olarak yetiştirildiğininde başka bir gizli gerçeği idi. TİKA adı altında çoğu ülkeyi normal bir dernek başkanı gibi dolaşmış fakat dediğimiz gibi alttan alta da Türkiye’nin dış istihbaratı için donatmaya başlamıştı MİT’i.

Erdoğan, 2007’de onu yanına aldı. Dış politika ve uluslararası güvenlik konularından sorumlu Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine getirdi. İran’ın nükleer çalışmalarının uluslararası krize dönüştüğü sırada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atadı. Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Yunus Emre Vakfı yönetim kurullarında da görev verdi.

Artık Erdoğan’ın iç kabinesindeki birkaç kişiden biriydi o. İstanbul Belediyesi ekibinden olmamasına ve siyaset yıllarından dostluğu bulunmamasına rağmen Fidan’a çok güveniyordu. Yurtdışı gezilerine katılmasını istiyor, yabancı devlet adamlarıyla görüşmelerinde yanında bulunduruyordu. O dönem Dış Politika Başdanışmanı olan Ahmet Davutoğlu’nun Ortadoğu’daki temaslarında eşlik etmekle görevlendiriyor; bazen de onu ‘özel temsilci’ olarak gönderiyordu.

Erdoğan’ın hep benim sır küpüm dediği kişi idi

MİT’DEKİ EN BÜYÜK BAŞARISI

En büyük başarısı, yıllardır MİTEmniyetGenelkurmayJandarma arasındaki istihbarat kavgasını noktalamasıydı. MİT bünyesinde ‘Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’ oluşturuldu. Gölbaşı’ndaki GES Komutanlığı da tüm elektronik donanımıyla birlikte MİT’e devredildi. Gazetecilere MİT’in kapılarını açıp basın toplantısı düzenlerken, devletin tüm istihbaratının patronu konumuna erişmenin rahatlığı içindeydi.

Eskiden başbakanlar, bakanlar, ofislerindeki dinleme aleti kontrollerini emniyet uzmanlarına yaptırırlardı. Erdoğan ise evinin alt katındaki ‘böcek’ aramasını MİT’e emanet etti. Ortalarda fazla dolaşmamasına rağmen Fidan’ın adı eskilerle kıyaslanmayacak ölçüde medyanın gündemindeydi hep.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Rus basını: Erdoğan için dost düşman yok, sadece Büyük Osmanlı... Seçim anketleri açıklandı! Afrikalı liderlerden sömürgeci Avrupa'ya tokat gibi cevap! Deniz Gezmiş'in arkadaşı anlattı... Ülkücüleri görünce topuk yapmış!