Auto-Created-3
24 Ocak 2019 ( 630 izlenme )
Reklamlar

Nereyi kazarsan kaz fışkırıyor Türkiye’nin ihtiyacını bu ilçe karşılıyor

Nereyi kazarsan kaz fışkırıyor Türkiye’nin ihtiyacını bu ilçe karşılıyor


 
Bursa’nın Keles ilçesinde her yerden maden suyu çıkıyor. Türkiye’nin maden suyu ihtiyacının büyük bir bölümü bu bölgeden karşılanırken bir çok firma burada kurdukları tesisler ile maden suyunu Türkiye’nin dört bir yanına pazarlıyor.

Bursa’nın dağ ilçelerinden Keles, maden suyu kaynaklarının bolluğuyla dikkat çekiyor. Birçok firma Keles yolunda kurdukları üretim tesisleri ile maden suyunu Türkiye’nin her köşesine pazarlıyor.

HER YERDEN MADEN SUYU ÇIKIYOR: Türkiye’de tüketilen maden sularının çoğunun kaynağı KelesBursa yolu arasında bulunuyor. Buraya tesis kuran firmalar yıllardan beri Türkiye’nin maden suyu ihtiyacını bu kaynaklardan karşılıyor. Bilhassa Çaybaşı kırsal mahallesi maden suyunun merkezi. Yöre halkı bu mahallede nereye sondaj yapsa maden suyu çıkıyor. Birçok firma buralara tesis kurarak, yurdun dört bir tarafına şişeledikleri maden sularını pazarlıyor.

BİRÇOK MARKA BURADA BULUNUYOR: Uludağ, Özkaynak, Sırma bu mahallede bulunurken, Karacakaya su kaynağı da yine Keles yolu üzerinde Soğukpınar kırsal mahallesinde bulunuyor.


 
Maden Suyu Nedir: Mineralli Maden Suyu Nedir? Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan, en az 1000 mg/L çözünmüş mineraller ve/veya eser elementler içeren ve 250 mg/L karbondioksit bulunduran, doğal yapısında radyoaktif elemente sahip olan, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usuller ile çıkartılan sıcak veya soğuk yeraltı sularıdır.



Mineralli Maden Suları nasıl oluşur? Yağmur ve kar suyu gibi yüzey suları, kayaçların yarık ve çatlaklarından derinlere sızarak uzun bir yolculuğa çıkarlar. Suların bu yolculukları 10 yıl hatta 100 yıl gibi sürelerdedir. Derinlere süzülen bu sular, rezervuar olarak tanımlanan hazne kayaçta depolanır. Rezervuardaki basınç ve sıcaklığın etkisiyle sular, bulduğu en kolay yoldan (genellikle fay hatları veya hidrotermal kanallar) yukarıya doğru hareket ederek kaynak şekilde yüzeye çıkar.

Sular yeraltına sızarken ve yukarıya çıkarken temas ettikleri değişik türdeki kayaçlardan farklı mineralleri bünyelerine alırlar. Böylece Mineralli Maden Suyu özelliği kazanmış olurlar. Bu suları diğer sulardan ayıran en önemli özellik ise bünyelerinde en az, litrede 1000 mg erimiş madde (mineral) bulundurmalarıdır. Mineralli Maden Sularının bünyelerinde bulundurdukları minerallerin oranları, onların hangi kayaçlarla temasta olduklarının göstergesidir. Örneğin; kalsiyum ve bikarbonatça zengin bir Mineralli Maden Suyu, kireçtaşı rezervuarından geliyor denilebilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

BAKAN AKAR MÜJDEYİ VERDİ Karamollaoğlu'ndan Erdoğan'a sert HDP tepkisi! Şeyh Temim’in arkasından kim iş çeviriyor? Yarım milyon Katar riyalini...