Auto-Created-3
27 Aralık 2018 ( 241 izlenme )
Reklamlar

Daha Önce Hiç Kimse Türkiye Tarihini Böyle Anlatmamıştı

Daha Önce Hiç Kimse Türkiye Tarihini Böyle Anlatmamıştı


 
 
Türk Kimdir? “ başlığı ile yeni bir yazı serisine başlamayı planladım. Bu konu başlığı ile başlayıp birbirini takip eden ve birbiriyle bağlantılı olan birçok sosyokültürel, tarihi ve siyasal konuyu bir yazı serisi şeklinde yayınlamayı düşünüyorum Umarım yararlı olacaktır. Sözü fazla uzatmadan konuya giriş yapalım…

Türk Milleti’nin tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Türk Milleti tarih sahnesinde o kadar derin izler bırakmıştır ki kimileri “ Tarih, Türkler ile başlar. “ şeklinde söylemiştir. İşte bu durum Türklerin binlerce yıldır tarih sahnesinde oluşu birçok bilim insansının dikkatini çekmiş ve Türk kelimesinin kökenini araştırma girişimlerinde bulunmuşlardır. Türk kelimesinin kaynağını bulmak maksadıyla birçok farklı açıklamalar yapılmıştır. Kimi uzmanlara göre, Türk adını ilk defa M.Ö. 1314 yüzyıllarda “ Tik, Türk veya Tikler “ şeklindedir. Kimilerine göre ise Türk ismi daha eskiye dayanmaktadır.

Türk “ kelime manası olarak “ töreye bağlı insan “ anlamına gelmektedir. Buradaki töreden kasıt devlet hukukudur. Yani, Türk; “ devletine ve devlet hukukuna bağlı insan “ anlamına gelmektedir. Yaratılış sistemi bakımından inceleme yapan bilim insanları ise Türk kelimesinin “ Türemek, çoğalmak “ anlamına geldiğini iddia etmişlerdir.

Türk kelimesi; Çince’de “ Batıdan gelen “ anlamındaki “ T’kue, Tuku “ olarak ifade edilmiştir. Türklerle ilgili olan birçok kullanım ve isimlendirme ile ilgili bilgiler Çin kaynaklarında geçmektedir. Bu kullanım zaman içerisinde Çinlilerden, Hintlilere, Araplara ve Bizanslılara ve en nihayetinde Avrupalılara geçer. Öncede dediğimiz gibi Türklere ilişkin en eski bilgiler Çin kaynaklarına dayanmaktadır. Çinli tarihçiler M.Ö. 20001000 yılları arasında ilk kez Türk hükümdarlardan ve onlarla giriştikleri mücadelelerden bahsetmektedirler.

 



 
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tufan GÜNDÜZ hoca ise Türk kelimesinin ilk kullanım şeklinin yazıtlarda iki şekilde geçtiğini söylemektedir. Hocamıza göre yazıtlarda ilk kullanılan şekli “ Türük “ olarak kullanılmıştır. Yine aynı yazıtlarda “ Türk “ şeklinde de kullanımlarının olduğunu dile getirmektedir hocamız. Dil yapımıza göre kolaylığı açısından “ Türk” olan şeklinin kullanımı yaygınlaşmıştır.

Türk adının tarih sahnesine çıkışı M.S. 6.yüzyılda kurulan Göktürk devleti ile olmuştur. Daha önce de dediğimiz gibi Orhun Kitabelerinde yer alan “ Türk “ adı daha çok “ Türük “ şeklinde gösterilmiştir. Siyasal olarak yani devlet bazında Türk kelimesini ilk kullanan, tarih sahnesine çıkaran Göktürk Devleti olmuştur. Türk adını resmileştiren diğer bir olay ise Çin İmparatoru M.S. 585 yılında, Göktürk Kağanı İşbara’ya gönderdiği mektupta “ Büyük Türk Kağanı “ şeklinde hitap etmiştir. Bu olay Türk adını siyasal manada resmileştiren ikinci bir olaydır.

Ünlü Alman Türkolog Albert Von Le Coq, Türk kelimesini açıklarken “ güç kuvvet “ kelimelerini kullanmıştır. Ona göre Türk “ güçlü, kuvvetli “ olandır. Bu kullanım uzun zaman Avrupa’da kullanılmış ve kabul görmüştür. Türk denildiği zaman bu anlamlar akla gelmiştir. İran eski kaynaklarında ise Türk kelimesi “ güzel insan “ anlamlarında kullanılmıştır.

9.yüzyılda Kaşgarlı Mahmut, “ Türk adının Türkler’e Tanrı tarafından verildiğini “ söylemiştir. Anlam olarak ise “ gençlik, kuvvet, kudret ve olgunluk “ gibi manaları taşıdığını ifade etmiştir. En çok kabul gören anlamı ise güçkuvvet olmuştur. Bu kullanım birçok tarihçi tarafından kabul göre bir kullanımdır.


 
Değerli okurum tüm bu bilimsel araştırma ve bilgilendirmeden sonra Türk kelimesinin bir de duygusal yönünü düşünmek ister misiniz? Türk nedir sizce sayın okur? Ben bir Müslüman bir Türk evladı olarak hissettiklerimi söyleyeyim. Bence “ Türk “ Tufan Gündüz hocanın deyimiyle beklenilendir. Doğu Türkistan’da, Arakan’da, Bosna’da, Kafkasya’da, Balkanlar’da ve tüm Türkmenelin’de beklenilendir. Mazlumun gözyaşının aktığı, canının alındığı tüm topraklarda beklenilendir. Zalimin karşısında dimdik durması, mazluma koruyucu olması beklenilendir.

Bosna’nın bir dağ köyünde yaşayan yaşlı bir teyzenin beklediğidir Türk ve oraya gelen Türk askerine “ geleceğinizi biliyordum “ cümlesinde samimiyettir, umuttur Türk. Bosna’nın Visoko şehrinde vefat etmeden önce vasiyetinde “ ben öldüğümde beni bir Türk defnetsin “ diyen yaşlı amcanın beklediği umuttur Türk. Dünyanın dört bir tarafında ezilenin, hakkı yenilenin, soykırım yapılanın beklediği umut elidir Türk. Türk beklenilendir sayın okur. Tarih bizi çağırıyor. Dünyadaki tüm mazlumları sancağı altına almak, onları korumak belki de Türk’ün kaderidir. Türk beklenilendir, mazlumun beklediği umuttur Türk.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Serdar Arseven'den 'Darbe' uyarısı: SÜPERMARKETTE Savaş gemileri etraflarını sardı! Büyük tehdit heran müdahale edebilir ASIL BOMBA DETAY İSE ...