KANSERE YAKALANMAK İSTEMİYORSANIZ BU BESİNDEN UZAK DURUN
Beyninizi tüketmekle kalmayıp çağın en kötü hastalıklarına davetiye çıkartıyor…
1. Şeker ve şeker ürünleri Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. Ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir.Öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. Bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.
2. Alkolkaraciğeri iflas ettirdiği bilinmektedir. Ancak az bilinen diğer etkisi de beyni bitirip tükettiğidir. Sağlıklı düşünme yeteneğini zayıflatır, hafızayı da tüketir. Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde etkileri belli bir düzeyde onarılabilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara da yol açabilir.
3. Fast Food Yakın zamanda Montreal Üniversitesi´nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. Bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır. Fast Food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.
4. Kızarmış yiyecekler Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. Bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar. Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. Bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. Doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir.
5. İşlenmiş veya önceden pişirilmiş gıdalar Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. Bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. İleriki yaşlarda Alzheimer´a neden olur.
6. Çok tuzlu gıdalar Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. Bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. Zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.
7. Tahıllar Tahılların hepsi beyin fonksiyonlarına zarar verir. Ancak bunun tek istisnası yüzde 100 tam kepekli tahıllardır. Yani tam tahıllar. Eğer çok tahıl tüketirseniz bu hızlı yaşlanmanıza da yol açacaktır.
8. İşlenmiş proteinler Proteinler kas yapıcıdır. Et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. Ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır. Doğal proteinler sinir sistemini yapılandırırken, işlenmiş proteinler tam tersini yapar. Yani sinir sistemini tahrip eder..
***
El Titremesi Neden Olur? OKUNMASI GEREKEN BİR AÇIKLAMA
Genç, orta veyahut ileri yaş fark etmeksizin her fertte ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yollarla rehabilitasyon edilebiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sevin Balkan, el titremesi ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
Duygusal vaziyetler en ehemmiyetli etkenlerden biri;
Ellerde istirahat halinde veya hareket sırasında istemsiz olarak ortaya çıkan ritmik hareketler, el titremesi başka bir deyişle el tremoru olarak tanımlanmaktadır. El titremesinin en çok görülen türü heyecan, hiddet, korku gibi tinsel vaziyet değişimlerinde ortaya çıkmaktadır. Sakinleşince kaybolan tablo fizyolojik tremordur. Sık rastlanan bir başka türü ise esansiyel tremor (ET) denmektedir. Bu titreme tipi, bu arada en sık görülen hareket bozukluğudur. Çoklukla tek taraflı başlar ve hemen peşinden diğer ele geçer. Başlangıçta yalnızca duygusal durumlarda olurken, bu durum giderek artabilir. Kişiler yalnızken daha rahat olmalarına karşın başkalarının yanında titreme kaygısıyla heyecanlandıklarında titreme daha da artar. Bu yüzden kimi hastalar, kendilerini toplumdan soyutlayabilmekte hem de mesleklerini dahi ayrılabilmektedir.
Zamanla vücudun diğer bölümlerine dağılabiliyor;
Titreme süreç içinde artarak bacaklar, baş, gövde, çene, dil, ses gibi vücudun diğer bölümlerine da dağılabilmektedir. Eşlik eden başka bir nörolojik tanı olmadığı gibi, titreme bir hareket esnasında bariz veya duruşa bağlı olabilmektedir. Kişide sıvı gıdaların içilmesinde ve yazı yazma gibi ince motor hareketlerde zorlanma görülebilir. Çoklukla 40 yaş sonrasında karşılaşılsa da, hastalık gençlerde de ortaya çıkabilir. El titremesinde ailesel geçiş yüzde 50’dir. Ayrı olarak bu hastaların yüzde 20’sinde Parkinson hastalığı da görülebilmektedir.
Parkinson hastalığı da el titremesi yapabilir;
Parkinson hastalığının yakıntıları arasında, tek ya da iki taraflı el titremesi bulunmaktadır. Sıklıkla 60 yaş üzerinde başlayan, ilerleyici türdeki bu hastalık seyrek daha genç grupta da görülebilir. Titreme; çoğunlukla tek taraflı, istirahat halinde, baş ve işaret parmağının ritmik hareketi şeklinde olup, hastalarda ilk belirti olabilmektedir. Buna ek olarak hareket sırasında eklemlerde direnç, el yazısında küçülme, hareketlerde yavaşlama, adımlarda küçülme, yürüyüş bozuklukları, öne doğru eğilme gibi vaziyetlere da rastlanabilir. Yıllar içinde titreme aynı taraftaki kol, bacak ile karşı taraftaki kol ve bacağa da dağılabilir. Hastalığın ileri dönemlerinde dudaklarda ve çenede de titreme görülebilir.
Kan şekeri düşüklüğü de nedenler arasında;
Kanda şeker düşmesi ataklarında da el titremesine rastlanabilir. Tipik olarak yemekten 23 saat sonra bu tablo ortaya çıkar. İnsülin direncinde görülen el titremesine genç erişkinlerde daha sık rastlanır. Beraberinde ortaya çıkan enerji düşüklüğü, halsizlik, baş dönmesi belirtileri ise hayat kalitesini düşürür. Bu tür hastaların kesinlikle bir endokrinoloji uzmanına müracaat etmesi gerekmektedir.
El titremesi hangi hallerde görülür
Fazla içki kullanımı
Hipertiroidi yani zehirli guatr
Epilepsi
Multipl skleroz yani MS hastalığı
Beyincik hastalıkları
Beyin damar hastalığı
Bazı ilaçların kullanılması
B12 vitamini yetmezliği
Vücuttaki istemsiz adalemelere kapı aralayan distoni
Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybettiği polinöropati gibi durumlarda el titremesi ortaya çıkabilmektedir.
Tedavi yolu hastanın durumuna göre belirleniyor
Bir hastalıktan çok, bir belirti olan el titremesinin rehabilitasyonunda emel yalnızca bu vaziyeti geçirmek değildir. Varsa, uyaran ve bu tabloya sebep olan nedeni de ortadan kaldırmak veyahut bir hastalık söz konusuysa buna yönelik tetkikler yaparak rehabilitasyon uygulamak da öne çıkmaktadır. Ağızdan ilaç rehabilitasyonu, botoks veyahut cerrahi uygulanmaktadır. Cerrahi çoğunlukla, ileri dönemde titremenin ilaçlarla kontrol edilememesi vaziyetinde, daha çok esansiyel tremor ve parkinson hastalarında düşünülür. Operasyon kararı alırken; ilaçlara karşın su içmek, yemek yemek, yazı yazmak gibi işlevlerin aksaması ile günlük ve mesleksel işleri yapmada bariz zorlanma kriterleri öne çıkmaktadır.