Auto-Created-3
31 Aralık 2018 ( 923 izlenme )
Reklamlar

Katar’dan kritik karar! Türkiye’nin önünü açmak için ayrıldılar

Katar’dan kritik karar! Türkiye’nin önünü açmak için ayrıldılar


 
Katar’ın OPEC kararı, Türkiye’nin önünü açacak yeni bir girişime öncülük edecek. Katar’ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) ayrılma kararı, enerji diplomasisinde yeni yapıları gündeme getirdi.Katar, Ocak 2019’da üyelikten ayrılacağını Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’ne (OPEC) bugün bildirdi. 

Katar Enerji Bakanı Saad alKaabi, 2019 yılı ocak ayında Petrol İhrac Eden Ülkeler Teşkilatı’ndan (OPEC) ayrılacaklarını açıkladı. Ülkesinin ayrılık kararını açıklayan Saad alKaabi, “OPEC’ten Ocak ayı itibariyle çekileceğiz. Kararımızı bu sabah ilettik. OPEC üyesi olmayan her ülke gibi tüm taahhütlerimize uymaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

OPEC üyesi Katar, günde 656 bin varil petrol üretimi yapıyor. Önümüzdeki dönemde Rusyaİran bloğuna yanaşabileceği belirtilen Katar’ın, Türkiye’nin önünü açacak yeni bir girişime öncülük etmesi de tartışılıyor. Katar Enerji Bakanı Saad Şeride elKabi, Ocak 2019’da OPEC’ten ayrılacaklarını, Katar’ın doğalgaz üretimine odaklanacağını açıkladı. Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CESD) Direktörü Prof. Dr. Volkan Ediger, Arap yarımadasının Katar ve Suudi Arabistan ekseninde ikiye bölündüğünü, kararın bu durumun yansıması olduğunu söyledi.


 
Alternatif yapı Katar’ın kararının petrol fiyatlarını kalıcı şekilde etkilemeyeceğini ifade eden Ediger, “Katar’ın LNG’deki liderliği önemli. Spot LNG satıyor. Orada fiyat artışı olabilir. Türkiye’de spot piyasada çok cüzi alım yaptığı için bizi fazla etkilemez” dedi. Rusya ve İran öncülüğünde doğalgazda OPEC benzeri bir oluşum bulunduğuna dikkat çeken Ediger, Katar’ın bu ittifaka kayabileceğini ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde petrolle gaz birbirinden iyice ayrılabilir” dedi.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise Katar’ın petrol üretiminin OPEC içindeki payının yüzde 2 olduğunu, ayrılma kararının petrol fiyatları üzerine tek başına ciddi bir etki yaratmayacağını söyledi. Ortadoğu’daki karışıklık yaratma potansiyeli açısından ise kararın önemli olduğunu ifade eden Kumbaroğlu, bu çıkışın soru işaretlerini beraberinde getirdiğini söyledi. 

Gelecekte OPEC’e alternatif bir yapının gündeme gelebileceğini belirten Kumbaroğlu, “İhracatçıyla ithalatçıyı bir araya getirecek bir yapı olabilir. Türkiye de burada önemli bir rol oynar. Türkiye OPEC’ten bir hayır görmedi” diye konuştu. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise kararın petrol fiyatlarına etkisi üzerine, “OPEC’in yapısı artık iyice bir Suudi Arabistan karteline dönüştü, Katar buna tepki olarak çıkıyor” dedi. (Milliyet)

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Soyadı gibi Gözükara Bakan Soylu: Eninde sonunda o adamı alacağız İsyancı askerler Maduro'yu devirmek için harekete geçti! Ölümden Sonra Yaşam Kanıtlandı! İŞTE KANITI