Auto-Created-3
20 Nisan 2023 ( 12208 izlenme )
Reklamlar

O ilimizde bulunan 5 bin yıllık mağara Türkiye’nin 400 yıllık ihtiyacını karşılayacak

O ilimizde bulunan 5 bin yıllık mağara Türkiye’nin 400 yıllık ihtiyacını karşılayacak

 

Çankırı’da Hititler döneminden bu yana tuz çıkarılan 5 bin yıllık mağara, Türkiye’nin 400 yıllık kaya tuzu ihtiyacını karşılayacak rezerve sahip. Çankırı’da Hititler döneminden bu yana tuz çıkarılan mağaranın, Türkiye’nin kaya tuzu ihtiyacını 400 yıl sağlayacak rezerve sahip olduğu belirtildi.

Arkeolojik verilere göre Hititler tarafından kaya tuzu çıkarılan, merkeze 19 kilometre mesafede bulunan tuz madenindeki üretim çalışmaları özel bir firma tarafından sürdürülüyor. Kamyon ve iş makinelerinin rahatça girip çıkabileceği yükseklik ve genişliğe sahip mağarada 23 kilometre uzunluğunda yol bulunuyor. Mağara içinde yön bulabilmek için galeriler arasında cadde isimleri ve yön tabelaları da yer alıyor.

14 BİN ÇEŞİT KULLANIM ALANINA SAHİP: İşletme müdürü Murat Danacı, mağarada tahmini olarak 5 bin yıldır kaya tuzu üretiminin devam ettiğini söyledi. Üretimlerinin her geçen gün artan bir tempoyla sürdüğüne işaret eden Danacı, “Şu anda günlük yaklaşık 1500 tonluk üretim gerçekleştirebiliyoruz. Bugünkü ömrüyle Türkiye’ye tek başına 400 yıl yetebilecek bir rezerve sahibiz.” dedi.

Kaya tuzunun 14 bin çeşit kullanım alanına sahip olduğunun altını çizen Murat Danacı, Türkiye’de bu alanda öncü olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi. MADENDE GÜNDE 4 PATLAMA YAPILIYOR: Mağara içinde kilometrelerce uzunluğunda yol bulunduğunu, kendilerinin de yıllık 1 kilometre ilerleme kaydettiklerini ifade eden Danacı, şöyle devam etti:

“Galeri boyutlarımız ortalama 10 metre yüksekliğinde, 20 metre genişliğindedir. Delme, patlatma yöntemi dediğimiz delikler delip, patlayıcı maddeleri uzaktan emniyetli bir şekilde patlatıyoruz. Günde 4 patlatma yaparak üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Daha sonra almış olduğumuz cevheri kepçe yardımıyla kamyonlara yükleyip, tuz fabrikalarına sevkini gerçekleştiriyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ İŞLETMESİDİR”: Kaya tuzunun sağlık açısından faydalı olduğuna değinen Murat Danacı, “Bizim işletmemiz hem kaya tuzu açısından Türkiye’nin öncü işletmesidir hem de tarihi bir işletmedir. Bu tarihin devamını sağlamak için inşallah biz de tarihe geçeriz diye düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Hititler hakkında bilgi: Tarih sahnesine çıkışıyla birlikte ilkleri de beraberinde getiren Anadolu medeniyetlerinden Hititler, aynı zamanda gelecek nesillere bir demokrasi dersi niteliğindedir. Anadolu’da yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu bulunan kil tabletlerden anlaşıldığı üzere daha sonraları devletin merkezi olan Hattuşaş MÖ 25002000 yılları arasında Kuzey Kapadokya ve Orta Karadeniz bölümünde kurulmuş “Hatti Ülkesi” olarak bilinirdi. Konuştukları dilin Çerkez diline benzemesi sebebiyle Kafkaslar tarafından Anadolu’ya geldikleri tahmin edilen Hititler, kendilerini Nesice konuştukları için “Nesililer” olarak adlandırmışlardır.

Hititler Asurluların Anadolu’dan çıkmak zorunda kalmalarıyla bölge halkıyla kaynaşıp büyük bir krallık kurmuşlardır.(MÖ 20001200) Hitit devletinin bilinen ilk kurucusu Labama’dır ve devletin başkenti Hattuşaş (Boğazköy) olarak bilinmektedir. Kral ve kraliyet ailesinden seçilen kişilerin yönettiği ülke, esasen tarihte ilk meclis olma özelliğini de taşıyan ve “Pankuş (İmparatorluk Meclisi)” adı verilen meclise hem kararları oylama hem de Kral’ı denetleme hakkı vermiştir. Ülkenin mutlak hâkimi olan Kral’ı dahi denetleme yetkisi verilen bu meclis, ortaya çıkan ülke sorunlarında da fikirlerini sunardı. Pankuş meclisinde yönetim ile ilgili alınan kararlar üyelerin oy birliğine sunulurdu. Aynı zamanda bu meclisin bir özelliği de üyelerin eşit haklara sahip olmaları ve düşüncelerini hiçbir etki altında kalmadan açıklayabilmeleridir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Birisi Hz Aliye gelerek fakir olduğunu ve geçinemediğini söyledi.Hz Ali buyurdu ki Akşener’den Erdoğan'a sürpriz çağrı! ' MANSUR YAVAŞ'TAN O PARTİYE ŞOK Söylentiyi duyan Nüfus Müdürlüğüne koşuyor