Ayvayı tereyağında pişirip yerseniz…Prof.Dr.Karadeniz,ayvanın yararlarını şöyle açıkladı…
DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az oranda amygdalin ve emülsin olduğunu belirten DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Prof. Dr.Turan Karadeniz, ayvanın kalp, akciğer, boğazca, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve tane kanamalarına oldukça faydalı olduğunu dile getirdi.
Ayvayı tereyağında pişirip yerseniz…
Prof.Dr. Karadeniz, ayvanın yararlarını şöyle açıkladı: “Meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sorunyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağlarırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Ayvayı tereyağında pişirip yerseniz…
Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Meyvesinden meydana getirilen reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir.
Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir. Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.”
Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi: “Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aşırı tane kanamasını önler, bağlarırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok yararlıdır.
Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bolca bolca yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır.
DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Turpgiller familyasından ve Latince adı Lepidium sativum olan tere otu tek yıllık bir bitkidir. 20–40 cm kadar uzayan terenin üst kısmında dallar vardır ve tüysüzdür. Tere otu faydaları ve zararları karşılaştırıldığında, önemli bir fark ile daha faydalı bir bitkidir.
Çiçekleri pembemsidir ve meyveleri iki tohumlu olur. Su kenarlarında büyüyen terenin ana vatanı Kuzey Afrika ve Doğu Asyadır.
Terenin tadı hafif acıdır ve kendine has kokusu nahoştur. Bu ot temmuz ila ağustos aylarında toplanır. Tere vitamin ve mineral içeriği açısından oldukça zengindir ve bu nedenle çok faydalıdır.
Terenin içerisinde yüksek miktarda A, C ve K vitaminleri bulunur. Bunun dışında selüloz, protein, karbonhidrat, B vitaminleri, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, folik asit, magnezyum, manganez bulunur.
Yoğun vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici özellikleri olan tere otunun bilimsel araştırmalara göre terenin faydaları ve zararları ile ilgili olarak daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edelim.DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Tere Nasıl Kullanılır?
Mutfakta tüketilen otlardan biri olan terenin yaprakları salatalarda kullanılabilir ve sebze olarak pişirilerek yemeği yapılabilir.
Terenin genellikle tohumları ilaç olarak kullanılır.
Tere toplandıktan sonra serin bir yerde saklanmalı ve renginde değişiklikler olmaya başladığı takdirde tüketilmemelidir. Tüketilene kadar yaprakları ve sapları ayrılmamalıdır. Fakat tüketileceği zaman yaprakları saplarından koparılabilir.DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Tere Faydaları
Tere geleneksel olarak öksürük, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda hastalığı çabuk atlatmak için, astım, diyabet ve C vitamini eksikliğine karşı ve anne sütünü arttırmak amacıyla kullanılmıştır.
Tere Otunun Bilimsel Araştırmalara Dayanan Faydaları
Terenin içerisinde yüksek oranda C vitamini vardır. Bu içeriği nedeniyle C vitamini eksikliği için kullanılabilir. Bunun haricinde antioksidan içeriği sayesinde birçok hastalığa karşı faydalı olabilir. Terenin faydaları bilimsel araştırmalara göre aşağıdaki şekildedir;
Enflamasyon
Öncelikle tere antioksidanlar açısından zengindir. 2014 yılında yapılan bir araştırmada terenin ekstraktlarının serbest radikallere etkisi ve antioksidan özellikleri incelenmiştir.
Araştırma neticesinde tere ekstraktlarının yüksek oranda antioksidan özellik gösterdiği tespit edilmiştir. Antioksidanlar vücutta enflamasyon oluşmasını önleyebilir.
Terenin yapraklarında ve tohumlarında birçok antienflamatuvar madde bulunur. Bu maddeler flavonoidler, alkaloidler, siyanojenik glikozitler, tanenler, glukosinolatlar, steroller ve triterpenlerdir. Enflamasyona karşı etkili olmasının bu maddelerden kaynaklandığı düşünülmektedir.DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Kronik hastalıklara neden olduğu düşünülen enflamasyonun önlenmesi ise bu kronik hastalıkların ortaya çıkma olasılığını azaltır. Terenin içerisindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu hastalıklara karşı koruyabilir.
İdrar söktürücü
Terenin geleneksel olarak idrar söktürücü olarak kullanılması bilimsel araştırmalarla da desteklenmiştir. Böylece bu konuda da tere faydaları gözle görülür şekilde kendini kanıtlamıştır.
Örneğin 2009 yılında sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada tere ekstraktlarının diüretik aktivitesi incelenmiştir. Araştırma neticesinde, terenin ekstraktlarının gerçekten de idrar söktürücü etki gösterdiği ve diüretik performansının araştırmada kıyaslanan diüretik ilaç ile neredeyse eşit olduğu görülmüştür.DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Terenin diüretik etkilerinden ötürü idrar yollarının ve böbreklerin temizlenmesinde ve bakterilerden arındırılmasında da kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca idrar söktürücü özelliği sayesinde ödem attırarak vücutta biriken fazla suyun dışarı çıkarılmasını sağlayabilir.
Süt arttırıcı / galaktogog
2006 yılında fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, terenin farelerin meme bezi üzerindeki etkileri incelenmiştir. 14 gün boyunca devam eden araştırma neticesinde terenin farelerde meme bezinde süt üretimini arttıracak etkiler gösterdiği gözlenmiştir.
Esasen araştırma neticesinde tere otunun süt arttırıcı galaktogog etkilerinin oldukça yüksek düzeyde olduğu ve bu nedenle gerçek bir galaktogog olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Süt arttırmak için terenin faydaları kapsamında bu ot oldukça etkilidir.
Diyabet ve kalp sağlığı
Diyabet, pankreastan yeterli miktarda insülin üretilmediği veya hücrelerin insülini yeterli bir şekilde kullanamadığı bir rahatsızlıktır. İnsülin, hücrelerin kandaki şekeri hücre içine alıp kullanılmasını sağlayan hormondur. Bu süreçte aksaklık olduğunda kan şekeri seviyeleri yükselir ve kalp damar hastalıkları riski de artar.
Tere otunun tedavisi zor olan ve hastaların insülin kullanmaya mecbur kaldığı diyabet tedavisinde kullanılması mümkün olabilir. Terenin antihiperglisemik yani kan şekerini düşürücü etkileri olduğunu destekleyen birden fazla bilimsel araştırma mevcuttur.
Örneğin 2012 yılında diyabetli sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, terenin kan şekerini, kolesterol ve trigiliserit seviyelerini düşürdüğü görülmüştür. Buna dayanarak terenin hem diyabete karşı faydalı olduğunu hem de kalp sağlığını koruduğunu söyleyebiliriz. Ancak insanlar üzerinde daha geniş çaplı araştırmalarla bu etkisinin desteklenmesi gerekir.DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYARAK DEVAM EDİN
Tansiyon
2005 yılında yapılan bir araştırmada terenin antihipertansif yani hipertansiyonu önleyici etkileri olup olmadığı araştırılmıştır. 3 hafta boyunca 20 mg/kg dozunda tere ekstraktları verilen yüksek tansiyon sorunu olan sıçanlarda, tansiyon değerlerinin anlamlı derecede düştüğü görülmüştür.
Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak terenin yüksek tansiyon için faydalı olduğunu söyleyebiliriz fakat araştırmanın sıçanlar üzerinde yapıldığını göz önünde tutmalıyız. İnsanlar üzerinde geniş çaplı araştırmalar yapılmadan terenin tansiyon hastaları için ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirtmek mümkün değildir.
Astım
15-80 yaş aralığında, hafif ila orta derecede astımı olan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada terenin astım belirtilerinde iyileşme sağlayabileceği gösterilmiştir. Tere tohumlarının tozunun özünün kullanıldığı araştırmada hastalara, günde 3 kez 1’er gram tere ekstresi verilmiştir.
4 hafta süren araştırma neticesinde hastaların solunum fonksiyonları değerlendirilmiş ve tedavinin etkinliği bu kıstasa göre belirlenmiştir. Terenin bronkodilatör etki göstererek hava yollarını açtığı ve solunum fonksiyonlarında düzelme sağladığı görülmüştür.
Tere Zararları
Terenin zararları için aşırıya kaçılmadıkça zararlı değildir demek mümkündür. Ancak çok fazla tüketildiğinde sindirim sistemini ve idrar yollarını tahriş edebilir.
Terenin tansiyon düşürücü etkileri olduğu için düşük tansiyon sorunu olanlar tarafından dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Eğer tansiyonunuz sürekli düşük seyrediyorsa tere otu ile yapılan bitkisel kürleri doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Tere tiroidde iyot emilimini azaltan guatrojenler içerir. Bu nedenle hipotiroidiye neden olabilir. Hipotiroidi hastasıysanız tere tüketmemelisiniz. Tere otu hamilelikte kullanılmamalıdır çünkü hormonlara etki edebilir.