Auto-Created-3
29 Aralık 2018 ( 578 izlenme )
Reklamlar

Rusya’dan Türkiye’ye büyük jest! S400’ün yanında birde..

Rusya’dan Türkiye’ye büyük jest! S400’ün yanında birde..


 
TürkRus ilişkilerinde yeni bir dönemeçe giriliyor. Putin ile Erdoğan’ın ikili ilişkilerdeki dostane tutum bölgemizde birçok ülkeyi rahatsız ederken karşılıklı jestler peşpeşe geliyor. 

Türkiye’nin alacağı S400 hava savunma sistemi Rusya’da üretim bandına girdi. Sistem Temmuz 2019’a yetiştirilecek. Türkiye’nin yüksek irtifa hava savunma sistemi açığını kapatmak üzere acil ihtiyaç kapsamında Rusya’dan alacağı S400’lerin üretimine başlandı. 

Vladimir Putin’i ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hava savunma sisteminin Türkiye’ye bir an önce teslim edilmesini istemiş, teklifi kabul eden Rus lider ise teslimatı daha erkene çektiklerini açıklamıştı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı da kesin teslim tarihini “S400’ler Temmuz 2019’da Türkiye’de olacak” şeklindeki beyanıyla kamuoyuna duyurmuştu. Milli ‘Hisar’ sistemleri hazır olana dek Türkiye’nin hava savunma ihtiyacını karşılaması beklenen S400’e ilişkin üretici şirket Rosoboronexport’tan kritik bir duyuru yapıldı. 

Şirketin üst yöneticisi Aleksandr Miheyev, Türkiye’ye temin edilecek S400 sistemlerinin üretimine başlandığını bildirdi. Rus basınına verdiği demeçte S400’lere ilişkin tüm konularda anlaşıldığını belirten Miheyev, “Üretime başladık. Bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Sözleşmeyi uygulamaya geçtik” dedi. Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı 2 adet S400 sistemi için taraflar arasında imzalar geçen yılın son günlerinde Ankara’da atılmıştı.


 
Bu arada Moskova’dan Ankara’ya yeni bir teklif geldi. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, Rusya’nın Türkiye’ye S400 bataryalarına koruma sağlaması için Pantsir hava savunma sistemleri göndermeye hazır olduğunu söyledi. 

Şugayev, “S400 sevkiyatının zamanında ve başarıyla yapılmasının, hava savunma sistemleri alanındaki işbirliğini genişletmemizi sağlayacağından eminim. Bir sonraki aşamada Türkiye’ye Pantsir sistemleri gönderilebilir, bu mantıklı olur” ifadesini kullandı. Kritik kara hedeflerinin korunmasında (buna S400’ün olduğu bölge de dahil) ‘son savunma hattı’ işlevi gören ‘Pantsir’; alçak irtifadaki uçaklar, helikopterler, insansız sistemler ve füzeleri vurmaya yarıyor.

Türkiye’nin karadan karaya ilk uzun menzilli füzesi olan Bora’nın üst modeli çalışılıyor. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye’nin balistik füze öncesi en uzun menzilli füzesi olan Bora’yı yüzde 100 yerli hale getireceklerini belirterek, “Bora 280 km menzilli. Envantere girdi, onun ilerisini çalışıyoruz. 

Sinop’ta denedik. Bora en son hedefini 5 metrenin altında, 1 metre ile vurdu. Yüzde 100’ü bize ait. 300 km’ye kadar serbest, 300 kilometreden sonra balistik sınıfına giriyor ve özel kuralları var. 2019 yılında yüzde 100 yerli ve milli füzemizi üreteceğiz” dedi. TBMM’de gazetecilerin sorularını ycevaplayan Canikli, Bora füzesinin envantere girdiğini vurguladı.

Türkiye’nin uzun menzilli Bora füzesinin denemeleri, ilk olarak Sinop’ta gerçekleşti. ROKETSAN üretimi balistik füzeler Karadeniz üzerinde test amaçlı ateşlendi. Navigasyon ve GPS sistemleriyle donatılan 610 mm çapındaki füzeler ordu birliklerine etkili ateş desteği sağlıyor. 2,5 ton ağırlığında olan Bora, yarım tonluk savaş başlığı taşıyabilme özelliğine sahip. Moskova, vurulma tehdidine karşı bataryalara alçak irtifada koruma sağlayan Pantsir için de teklife hazırlanıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kadin sürücü 4'ü kadın 9 kişi ... kafaları karıştıran hareket Başkan Erdoğan'dan dev açılışta sert sözler!