Milyonlarca Gurbetçi Türkün yaşadığı Almanya da Dolgun maaşla şöför aranıyor öyleki Ülkede şöför kıtlığı yaşandığından dolayı her 5 Kamyondan 1 i neredeyse akşama kadar yatıyor Almanya ekonomisinin kamyon şoförü sıkıntısı nedeniyle tehlikeye girmesinden endişe ediliyor.
EN YÜKSEK MAAŞLARDAN BİRİ ŞÖFÖRLERE Almanyada diğer Avrupa birliğine giden uzun yol Tır şöförlerinin maaşları mesailerle birlikte 3000 3500 euroya kada çıkabiliyor
Ülkede kayıtlı her beş kamyon veya TIR’dan birinin sürücü açığı nedeniyle atıl durduğu açıklandı.
Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu’nun soru önergesine cevap veren federal hükümet, ülkede 45 bin ağır vasıta sürücüsü açığı bulunduğunu bildirdi. Açığın önümüzdeki dönemde daha da artacağı, bunun Almanya ekonomisi için tehlike arz ettiği kaydedildi.
Almanya’da son dönemde yılda ortalama 10 binden fazla ağır vasıta sürücüsünün emekli olması, bazılarının da çeşitli nedenlerle sektörden çekilmesi nedeniyle sürücü açığın büyümesinden endişe ediliyor. Almanya’da yılda ortalama 16 bin kişi ağır vasıta sürücü belgesi için meslek eğitimine başlıyor. Son yıllarda Alman ekonomisinin büyümesi ağır vasıta sürücü ihtiyacını artırdı.
Almanya Tır Şoförü Vizesi almak için Hazırlaması Gereken Evraklar;
Türk vatandaşıysanız ve bir işveren adına TIR şoförlüğü yapıyorsanız, Almanya’ya yapacağınız nakliye işinde, genellikle bir kaç günden ibaret Almanya´daki ikametiniz için vize almanıza gerek yoktur. Vize zorunluluğundan muafsınız.
Fakat Almanya´ya giderken geçmeniz gereken diğer Schengen ülkeleri için Schengen Vizesi almanız gerekmektedir. Bu vizeyi ise, giriş yapacağınız ilk Schengen ülkesinin temsilciliğinden almanız gerekmektedir. Yani ya Macaristan ya da Slovenya´nın dış temsilciliğinden vize almanız gerekecektir.
Bu nedenle de Almanya ile Macaristan ve Almanya ile Slovenya arasında varılan bir anlaşmaya göre, gerekli transit vizeyi Macaristan ve Slovenya adına vekaleten Almanya da verebilmektedir. Dolayısıyla vize başvurusu için Almanya´nın Vize Bölümüne müracaat etmelisiniz.
Türk TIR şoförlerinin vize başvurusu için aşağıda sıralanan belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu bilgi sayfasından Almanya Tır Şoförü bilgi listesinden faydalanabilirsiniz.
Orijinal Pasaport: Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır. Pasaportun resimli sayfası ve son 3 yıl
içerisindeki vizelerinize (Schengen ülkeleri, İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Kore, Japonya, Yeni Zelanda) ait fotokopiler gerekmektedir. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
Almanya Tır Şoförü Vizesi Başvuru Formu: Almanya Tır Şoförü Vizesi Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar eksiksiz doldurulmuş ve Almanya vize formu başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken; Almanya vize başvuru formunun 3. ve 4. sayfaları mutlaka imzalanmalı ve başvuru tarihi unutulmamalıdır. Almanya Tır Şoförü Vizesi formu acentamız tarafından doldurulur.
Fotoğraf ön cepheden ve tüm yüzün görünür olması gerekmektedir. Flu, fazla parlak ya da koyu, fotoğraflar gözlüklü kabul edilmemektedir.
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: ( T.C. Kimlik numaralı ) Kimlik fotokopisi.
Seyahat Sağlık Sigortası: En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin aslı ıslak kaşe ve imzalı fotokopisi ile ibraz edilmelidir. Örneğin Almanya’ya 8 ila 13 Mart tarihlerinde seyahat etmek istiyorsanız, en az 7 Mart´tan 14 Mart´a kadar geçerli bir seyahat sağlık sigortası ibraz etmeniz gerekmektedir. Acentamız tarafından Seyahat sigortası kolay vize için yapılmaktadır. Not: AB/AET vatandaşlarının eşleri ve 21 yaş altındaki çocukları seyahat sağlık sigortası ibrazından muaftırlar. (Almanya vatandaşları hariç)
Başvuru Ücreti: Almanya Tır Şoförü vize başvurunuz esnasında acentamıza ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Almanya Tır Şoförü Vizesi alacak Şahsın Meslek ve Gidiş Amacına Göre Hazırlanması Gereken Evraklar; Ulaşım Belgeleri: (Tır) Ulaşım aracınıza ait belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir. Sürücü belgesi ve uluslararası sürücü belgesi („Beynelminel Ehliyet"), Aracınız ile ulaşımda seyahatinize dair aracı kullanacak kişi tarafından yazılmış güzergah dilekçesi, yeşil sigorta(yurtdışı çıkış sigortası) uluslar arası geçerli ehliyet ve ruhsat fotokopileri gereklidir. Uçak ile seyahat edeceklerin Almanya uçak bileti rezervasyonları. Almanya Davetiyesi: Aşağıdaki bilgileri içeren Almanya´daki (iş ortağı) firmanın yazısı; Adresi ve telefon numarası, Verilen işin teyidi.
Banka Hesap Dökümü: Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.
İşyeri Belgesi: Aşağıdaki bilgileri içeren Türkiye´deki işveren firmanın yazısı; İş ilişkisinin teyidi, Seyahat masraflarının karşılanacağına dair belge. Ayrıca dilekçeyi imzalayan firma yetkilisinin İmza Sirküleri fotokopisi, C2 Belgesi, Nakliye şirketinin şoför listesi, Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi, Vergi Levhası fotokopisi, Faaliyet belgesi istenmektedir.
Şayet şoför olarak Türkiye´de bir işveren adına çalışıyor, fakat yabancı uyrukluysanız, bir Schengen Vizesi almak zorundasınız. Asıl gideceğiniz ülke Almanya ise Almanya´nın ilgili Vize Bölümünden vize almalısınız. Ve eğer bir yıllık vize talebinde bulunacaksanız da lütfen aşağıdaki belgeleri de ilave ediniz: En fazla 3 ay kalınabileceğine dair açıklama.Son vize süresince yapılan nakliye işlerine dair beyan.
SGK Hizmet Dökümü: SGK veya edevlet internet sitesi üzerinden temin edebileceğiniz bu evrak detaylı olarak tüm sigorta geçmişinizi belirtmelidir. Müracaatçı emekli ve halen çalışmakta ise SGK destek primi ödemelerini de ek olarak ibraz etmelidir.www.sgk.gov.tr SGK İşe Giriş Bildirgesi: Şirketinizden temin edeceğiniz işe giriş bildirgenizin fotokopisi sunulmalıdır. Şirket tarafından kaşeli ve imzalı olması gerekir. Maaş Bordroları: Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordroları ibraz edilmelidir.
İş Sözleşmesi: SGK’lı çalışan değil iseniz çalıştığınız firma ile aranızdaki iş aktini kanıtlayan noter onaylı orjinal iş mukavalesi sunmalısınız. Yapılan sözleşmede alınacak ücret yazılması gerekir.
Ek Gelir Belgeleri: Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.