Auto-Created-3
21 Ocak 2019 ( 434 izlenme )
Reklamlar

TÜRKİYE HEDEF BÜYÜTTÜ

Savunma sanayisinde hedefler büyüyor
 
Yerlilik oranı yüzde 68'i bulan savunma sanayisinde, geçen yıl bu oranı çok daha yukarıya çekecek önemli adımlar atıldıYerli motor için yatırımlar ilk meyvesini Anka'nın gökyüzüyle buluşmasıyla verirken, yerli helikopter motorunun ilk ateşlemesi yapıldı, tank ve jet motoru geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Gökbey helikopterinin ilk uçuşu, ÇAFRAD'ın atış testi, Altay tankının seri üretime geçmesi, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma Siper ile Akıncı İHA projelerinin başlatılması geçen yıl öne çıkan gelişmeler oldu. Türkiye, elektromanyetik top sistemi ve lazer gibi geleceğin silahlarına yönelik geldiği noktayı başarılı atış testleriyle ortaya koydu. 

 

 




2 / 55
Türk savunma sanayisinde, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu ürünlerdeki yerlilik oranının artırılması, geleceğin muharebe ortamına hazırlanılması amacıyla geçen yıl bir dizi yeni proje başlatıldı. Modern bir savunma sanayisinin geliştirilmesi ve güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu silah, araç ve gereçlerin temini için faaliyet gösteren Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 2018'de yeni projeler hayata geçirdi. Başkanlığın koordinasyonunda yürütülen bazı projelerde de önemli eşikler atlandı.

 

 
3 / 55
Yerlilik oranı yüzde 68'i bulan savunma sanayisinde, geçen yıl bu oranı çok daha yukarıya çekecek önemli adımlar atıldı. Savunma sanayisinde geçen yıl özellikle platform ihracatı anlamında yaşanan gelişmeler dikkati çekerken, 30 Atak helikopterinin Pakistan'a satışına yönelik atılan imzayla tek kalemde en büyük savunma sanayisi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca Pakistan'a 4 MİLGEM'in ihracatına yönelik sözleşme imzalandı.

 

 




4 / 55
Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması amacıyla geliştirilen Gökbey helikopterinin ilk uçuş testi gerçekleştirildi. Yerli helikopterlerde kullanılacak turboşaft motorun ilk ateşlemesi de 2018'de yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin karadaki en önemli vurucu gücü olacak ana muharebe tankı Altay için 250 adetlik seri üretim proje sözleşmesi imzalandı. Ayrıca Altay Tankı İçin Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi başlatıldı.

 

 
5 / 55
Geleceğin silah sistemleri

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) teknolojisindeki iddiasını çok daha yukarılara çıkaracak Akıncı İHA Projesi hayata geçirildi. Dünyada kendi sınıfının en iyisi olacak Akıncı ile Türkiye, dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline gelecek.

 
6 / 55
Ateşli silahların yerine geçmesi beklenen ve "geleceğin silahı" olarak nitelendirilen elektromanyetik top sistemlerine yönelik çalışmalar kapsamında, Şahi 209 ve Tufan sistemlerinin test atışları gerçekleştirildi. Türkiye bu alanda dünyada çalışma yapan sayılı ülkeler arasına girdi.

 

 
7 / 55
ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM'in lazer silahlarının test atışları yapıldı. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacının tamamen yerli olarak karşılanması için başlatılan Siper Projesi'nde, SSB ile ASELSANROKETSANTÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı ve proje uygulama takvimi başladı. Ayrıca bu ihtiyacın ortak üretim modeliyle karşılanmasına yönelik olarak ASELSANROKETSANEUROSAM İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı.

 



8 / 55
Yerli motor gökyüzünde

Milli İHA Anka, ilk kez yerli motorla test uçuşu gerçekleştirdi. Operatif İHA Motoru Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilen PD170 turbo dizel havacılık motoru, entegre edildiği Anka'yı başarıyla gökyüzüne taşıdı.

 
9 / 55
Barbaros Sınıfı Fırkateynlerin Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi başlatıldı.

 

 
10 / 55
Fırat modernizasyonu kapsamında M60T tanklarının modernizasyonu büyük ölçüde tamamlandı.

 

 
11 / 55
Leopard 2A4 tanklarının modernizasyonuna yönelik sözleşme imzalandı.

 

 



12 / 55
Elektronik harp özel görev uçakları geliştirilmesi amacıyla Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi başlatıldı.

 

 
13 / 55
Türkiye'nin ilk deniz füzesi olan Atmaca'nın seri üretim sözleşmesi imzalandı.

 

 
14 / 55
Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi başlatıldı.

 

 
15 / 55
Milli Muharip Uçak için özgün bir turbofan jet savaş uçağı motoru geliştirme projesi hayata geçirildi.

 

 



16 / 55
Yüksek teknoloji radar üretme yeteneği

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı TF2000 hava savunma muhribinin ana sensörü olacak Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar'ın (ÇAFRAD) atış testi gerçekleştirildi. Türkiye böylece sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu yüksek teknoloji radar geliştirme ve üretme yeteneğini yakaladı.

 
17 / 55
Başlatılan yeni projeyle askeri harekatlarda hayati önem taşıyan "Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi" tamamen yerli ve milli olacak. Türkiye, bu alanda özgün sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen 4 ülkeden biri haline gelecek. İnsansız sistemler alanında yerli çözümlerin artırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında İnsansız Kara Araçları Projesi başlatıldı.

 

 
18 / 55
Yerli ve milli 4,5G baz istasyonu Ulak devreye alındı. Savunma sanayisi firmalarının endüstriyel yetkinlik envanterinin çıkarılması, yetkinlik seviyelerinin saptanması ve geliştirilmesi amacıyla Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı başlatıldı. Gençlerin desteklenmesi amacıyla ROBOİK yarışmalarına devam edildi. Nitelikli insan kaynağı için önemli bir platform olacak Vizyoner Genç Projesi başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ilk kez Savunma Sanayii Zirvesi gerçekleştirildi.

 

 
19 / 55
İşte Türkiye'nin dehşete düşüren askeri teknolojileri

Geçmişe nazaran özellikle son yıllarda yapılan çeşitli ArGe çalışmaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknolojik silah gücü günden güne arttırılmakta . İşte dikkat çeken o teknolojik silahlardan bazıları...

 




20 / 55
ABD'li askeri sanayi şirketi Lockheed Martin tarafından tasarlanan bu makine hidrolik sistem üzerine kurulmuş, insan biçimli bir dış iskelettir.

 
21 / 55
Askerilerin 90 kiloya kadar olan yükleri saate 16 kilometrelik bir hızla taşıyabilmeleri için tasarlanmıştır. Lockhead Martin lisansıyla 26 Şubat 2009 tarihinde AUSA Kış Sempozyumu'nda alenen duyrulmuştur..

 
22 / 55
YÖN DEĞİŞTİREBİLEN MERMİ (EXACTO)

EXACTO dünyanın ilk hedefi belirlenebilen kurşunu. Yani silahtan çıktıktan sonra gittiği yön değiştirilebiliyor..

 
23 / 55
MİKRO ELEKTRONİK SİLAHLAR (MEMS)

MEMS sitemi günümüzde var olan mekanik ve elektrik sistemlerin entegre ve minyatür versiyonları olup, mikron boyunlarda olan sistemlerdir...

Düşmanın fark edemeyeceği böcek robot patlayıcılar veya casuslar olarak üretilen bu sistemler üzerinde çalışmalar devam etmektedir..

 



24 / 55
FALCON HTV2

Roketle fırlatıldıktan sonra kendi başına manevra kabiliyetine sahip bu insansız hava aracı, atmosferde inanılmaz büyük bir hıza ulaşabiliyor..

 
25 / 55
HTV2'nin hızındaki bir uçağın, New York City ile Los Angels arasını 12 dakikada kat etmesi mümkün..

 
26 / 55
LAZER SİLAHLARI (HELLADS)

 

Lazer silahları birden fazla hedefi, ışığın hızını ve gücünü kullanarak vurmak için geliştirilmekte..

 
27 / 55
Aslında lazerlerin silah olarak kullanılması yeni bir fikir değil; ancak şu an var olan lazer sistemleri çok büyük olduğu için savaş uçaklarına bağlanması çok zor..

 




28 / 55
ABD'nin savaş gemisi üzerine monte ettiği 150 kilowatt gücündeki bu silahın yeterince hafif hale getirildikten sonra uçaklarda da kullanılması planlanıyor..

 
29 / 55
MANYETİK PATLAYICI CEPHANE (MAHEM)

Adını XMen serisinin kahramanlarından Magneto ile paylaşan silah, içindeki metali hedefe göndermek için bir manyetik alandan faydalanıyor..

 
30 / 55
ROBOTİK SİLAHLAR

Minik birer tankı andıran bu silahlar, mayın döşenmiş arazilerde veya yoğun düşman askeri olan bölgelerde imha için kullanılıyor.

.

 
31 / 55
Şu an ilk versiyonları ABD ordusu tarafından kullanılmakta....

 




32 / 55
UYDU KİNETİK BOMBARDIMANI

Uydulara mızrak şeklinde bir şarjör takılarak yapılan bir silah çeşididir. Mızrak ateşlenip atmosferden bozulmadan yere ulaştığında oluşturduğu kinetik enerji, bir nükleer bombadan daha güçlü olacaktır..

 
33 / 55
Kullanımı tam anlamıyla illegaldir. Fakat bazı ülkelerin uydularını koruma adı altında bu mızrakların kullanıldığı söylenmektedir.

.

 
34 / 55
AKTİF ÖNLEME SİSTEMİ

 

Bu silah, yüzlerce metreye ulaşabilen elektromanyetik ışınlar yolluyor..

 
35 / 55
Işınlar insanların derilerinde ısınmaya yol açıyor ve bulundukları yerden uzaklaşmaya zorluyor..

 




36 / 55
Şu ana kadar 11 bin kez denenmiş ve uzmanlara göre güvenli. Kalıcı etkisi yoktur denilmektedir..

 
37 / 55
ELEKTROMANYETİK RAILGUN SİLAHI

Barutsuz elektromanyetik raylı sistemli bu silah, Amerika tarafından Virginia eyaletinde test edildi..

 
38 / 55
Test edilen elektromanyetik Railgun silahı, mermisini sesten 7 kat fazla hızla hedefine yolluyor..

 
39 / 55
Railgun silahıyla ateş edilen bir hedef..

 




40 / 55
NANOTEKNOLOJİK ZIRH (TALOS)

ABD ordusu, özel harekat ve operasyon timlerinin ihtiyaç duyduğu korumayı sağlamak amacıyla geleceğin süper zırhını geliştiriyor. "TALOS" ismi verilen proje; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, ABD Ordusu Kara Kuvvetleri ArGe Mühendisliği Komutanlığı (RDECOM) ile savunma sanayisinin önde gelen firmaları arasındaki işbirliği ile gerçekleştirilecek.

.

 
41 / 55
ABD ordusundan yapılan açıklamaya göre, mermilere karşı ileri düzeyde bir koruma oluşturan tasarımın en dikkat çekici özelliklerinden biri, olası bir yaralanma durumunda, zırh üzerinde bulunan sensörler aracılığıyla yara bölgesinin tespit edilerek, buraya tedavi edici köpük sıkılması..

 
42 / 55
Gece dahil, 360 derece görüş yeteneği sağlayan kamera sisteminin bulunduğu tasarımın dış iskeleti, manyetik bir saldırı veya elektrik akımı uygulandığında milisaniye içinde sıvı halden katı hale geçebilen manyetoreolojik sıvıdan oluşuyor..

 
43 / 55
Bu zırhın adı ise TALOS. Nanoteknolojik bir zırh. ABD ordusu tarafından özel kuvvetler ve bazı askeri birlikler için üretilecek zırh MIT ve ABD Kara Kuvvetleri ArGe ekipleri tarafından üretiliyor..

 




44 / 55
ABD'li askeri sanayi şirketi Lockheed Martin tarafından tasarlanan dış iskelet bir hidrolik sistem üzerine kurulmuş. İnsan biçiminde tasarlanan iskeletin adı ise evrensel insanlı yük taşıyıcı sistem (HULC)..

 
45 / 55
Fark edilmesi oldukça zor olan böcek casuslar. Bu alanda yoğun çalışmalar devam etmektedir..

 
46 / 55
EXACTO adındaki bu mermi ateşlendikten sonra yön değiştirebiliyor. Dünyanın ilk hedefi belirlenebilen kurşunu olarak da biliniyor..

 
47 / 55
TOROS 230/260

Yurt içinde orta ve uzun menzilli güdümsüz topçu roketi silah sistemi ailesi geliştirilmesi projesidir. En uzun menzilleri 65 ve 110 km olan iki adet roket, bunları fırlatacak silah sistemi ve bu çalışmalara temel teşkil eden çok kritik teknolojiler geliştirilmiştir. Halen yürütülmekte olan çalışmalarda fırlatıcı araç prototip üretimi gerçekleştirilmektedir. Tamamen ulusal mühendislik ürünü olan TOROS, dünyanın en iyi topçu roketi sistemleri arasında yer almaktadır. Gelişmeye açık olan ve ihracat potansiyeli bulunan TOROS projesinde geliştirilen teknolojiler ve edinilen birikim ile daha önceden hayal bile edilemeyen projelerin önünü açarak, çok karmaşık sistem ve teknoloji projelerinin yurt içinde başarı ile gerçekleştirilebileceği kanıtlanmıştır. Proje kapsamında, çok sayıda alt sistem yer denemesi ve sistem uçuş denemesi gerçekleştirilmiş ve tüm denemeler başarı ile sonuçlanmıştır.

.

 



48 / 55
ATEŞKES

HAVELSAN, yürüttüğü ArGe çalışmaları sonunda ATEŞKES adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi. Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor.

ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas konum belirlemede kritik rol oynuyor. Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.

.

 
49 / 55
HİSAR Füzeleri

HİSAR Füzeleri, askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile savaş uçaklarına, taarruz helikopterlerine, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR füzeleri aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına ve değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır

.

 
50 / 55
SAPAN

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan'ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı. Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen sadece iki firma bulunuyor.

.

 
51 / 55
MIZRAK

TSK'nın zırh delici tanksavar ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi. Orta menzilli (OMTAS) ve uzun menzilli (UMTAS) füzeleri MızrakO ve MızrakU olarak adlandırıldı. MızrakU 8 kilometre, MızrakO ise 500 metre menzile sahip bulunuyor. Gündüz ve gece, tüm hava koşullarında ateşlenebiliyor. Mızrak füzeleri ATAK T129 helikopterlerine entegre edilecek.

.

 




52 / 55
SOM SEYİR FÜZESİ

SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, üretimi ise ROKETSAN tarafından yapılan yüksek kesinlikli, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir. 2006'dan beri tasarlanan füze, Türkiye'nin yerli imkanları ile, kuşbakışı 180 km uzaklıktaki sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir. İlk versiyonunda 230 kg harp başlığına sahip olan toplamda 600 kg ağırlığındaki füze, tüm hava şartlarında görev yapabiliyor.

.

 
53 / 55
NÜFUZ EDİCİ BOMBA

 

Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip, Türkiye'de geliştirilen ilk beton delici mühimmattır. Nüfuz Edici Bomba (NEB) testlerde hedefleri başarıyla vurarak, yapay veya mağara gibi doğal sığınakları yok edebiliyor. 2,5 metre boyunda 870 kilogram ağırlığındaki bomba, TSK envanterindeki savaş uçaklarının tümüne takılabiliyor. Bombanın seri üretimi Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tesislerinde yapılıyor.

 

.

 
54 / 55
ALTAY

 

ALTAY Türkiye'nin özgün tasarım ürünü üçüncü nesil+ ana muharebe tankıdır.

 

Türkiye'nin en büyük kara platform projesi kapsamında geliştirilen ALTAY, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecek ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanmıştır.

 

Son teknolojiyi kullanan ALTAY artılmış bekaa kabiliyeti, hareket kabiliyeti ve atış gücüne sahiptir.

 

Altay tankı seri üretimi için zaman çizelgesine de yer verildi. Buna göre, şirket seçimi 2017'de yapılarak sözleşme imzalanacak. 20182019'da üretim hattı ve kalifikasyon testleri tamamlanacak. 2020'de ise 15 adet, 2021'de 20 adet tank üretilecek.

 

.

 
55 / 55
CENKER PROJESİ

 

ASELSAN'ın tanıttığı CENKER projesiyle birlikte Türk askeri giyilebilir bilgisayar, akıllı gözlük ve saat kullanarak bu görüntüye kavuşacak!

 

Çakar almaz tüfek dönemi bitti 'Google glass Mehmetçik' kıtada. Türk Ordusu kabuk değiştiriyor. Türk askeri bu yıldan itibaren gittikçe teknolojik birliklerden oluşacak. Bunun için başlatılan ve IDEF 15'te bitmiş hali ilk kez tanıtılan ASELSAN'ın 'CENKER Takın ve TekEr Komuta Kontrol Sistemi' TSK'yı öne geçirecek.

 

İlk etapta Özel Kuvvetler için düşünülen sistemin yakın gelecekte piyade birliklerinden başlayarak arazide görev yapan tüm birimlerde kullanılması planlanıyor.

 

Diz ve dirsek koruma kullanan geleceğin Türk askerinin silahı ise NATO'nun 42 ağırlaştırılmış testini dünyada geçen tek silah olan MKE'nin ürettiği yeni nesil piyade tüfeği MPT76 olacak.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

YAVUZ BİNGÖL'DEN ELEŞTİRİLERE TARTIŞMA YARATACAK ŞOK YANIT Ve harekete geçtiler! 16 milyar dolarlık... Ankara'da Gökçek krizi! 'İstemiyoruz' VİCKS İLE YAPABİLECEĞİNİZ ŞEYLERE İ-NANAMAYACAKSINIZ !!