Türk mühendisler yapmıştı, F35'e takıldı
Müşterek Taarruz Uçağı F35’lerin gizli uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle pilotların uzun menzil mesafesinden hedefi vurabilmeleri amacıyla geliştirilen Seyir Füzesi SOMJ füzesinin gövde içi yerleştirme testleri bir F35 uçağında yapıldı.
Türk mühendisler yapmıştı, F35'e takıldı
Özellikle yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılması planlanan füzeler 185 kilometre menzile sahip. Bu menzil içerisinde çok alçaktan radara yakalanmadan uçan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve Roketsan'ın imal ettiği SOMJ'nin F35 entegrasyon çalışmalarında önemli bir adım daha atıldı.
Seyir füzesinin gövde içi yerleştirme testleri bir F35 uçağında yapıldı. Alınan bilgiye göre atış testlerinin önümüzdeki yıl içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan SOM seyir füzelerinin F35 için 'J'modeli geliştirilmişti. Yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefine yüksek bir isabet oranıyla ulaşan SOMJ, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı ile hassas hedefleme sağlayarak atışın ardından havadan ihbar kontrol uçaklarının koordinesi ile hedef değişikliği yapılmasına izin vermekte.